Spis powstał w oparciu o prywatną biblioteczkę – zawiera same sprawdzone przez nas cuda literatury, które rosły z nami, pozwalając odkrywać świat jedzenia i emocji. Warto tu co jakiś czas zaglądać – na pewno będzie aktualizowany! 🙂

Uniwersalna (szeroki przedział wiekowy):

  • Ugotuj mi bajkę – Majda Koren, wyd. Agencja Edytorska Ezop
  • Boję się owoców – Marta Baj-Lieder, wyd. Poligraf 
  • Przekroje. Owoce i warzywa –  Agnieszka Sowińska, wyd. Nasza Księgarnia
  • Owocoemocje, czyli jak się czujesz w swojej skórze? – Saxton Freymann, Joost Elffers, Wyd. Babaryba
  • DziwoOwoce – Zbigniew Karaszewski, Grzegorz Giżewski, Wydawnictwo Alegoria, Warszawa 2012

Młodsze dzieci:

  • Bardzo głodna gąsienica – Eric Carle
  • Co by tu wtrąbić? – Ola Cieślak
  • Pampi na talerzu – Ewelina Godlewska
  • Za nic na świecie nie zjem pomidora – Lauren Child, wyd. Media Rodzina
  • Niegrzeczne książeczki. Rosół – Alicja Dyrga, Natalia Fiedorczuk-Cieślak, Wydawcnictwo Natuli, wydanie I, Szczecin 2020
  • Lena – czy ktoś naprawdę lubi warzywa? – Silvia Serreli, Wydawnictwo LektorKlett, Poznań 2016
  • Najlepsza zupa na świecie – Susanna Isern, Mar Ferrero, wyd. Tako
  • Za dużo marchewek – Katy Hudson, wyd. Amber
  • Pora na kalafiora – Agata Dudek, Małgorzata Nowak, wyd. Dwie Siostry
  • Pachnące książeczki (z owocami/warzywami)

Starsze dzieci:

  • Szczurek Rysio i smak uważności – Agnieszka Pawłowska
  • W moim brzuchu mieszka jakieś zwierzątko – Grzegorz Kasdepke
  • Palce lizać! 10 opowieści na lepszy apetyt, praca zbiorowa, wyd. Jedność dla dzieci
  • Jedzenie bez tajemnic, Ciało bez tajemnic – wyd. Olesiejuk
  • Daj gryza, wyd. Dwie Siostry
  • Atlas smaku – odkryj najlepsze potrawy świata – Giulia Malerba, Febe Sillani
  • Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie? – Emily Bone, Wydawnictwo Zielona Sowa, Warszawa 2018
  • Dlaczego jemy rośliny – sekrety owoców, warzyw i zbóż – Iban Eduardo Munoz, Alberto Montt, Harperkids, Warszawa 2022

Gotowanie z dziećmi:

  • Gratka dla małego niejadka – Emilia Dziubak
  • Smakowita sensoryka – 21 przepisów dla maluchów, które smakują i rozwijają zmysły (2+) – Anna Kozłowska, Wydawnictwo Api Api
  • Gotuj z dzieckiem – 30 przepisów dla młodych kucharzy (4-9lat) – Joanna Mentel, Tata Robi Książki 2017
  • Małe rączki w kuchni – Annabel Woolmer (1-4lata), Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2020
  • Obrazkowa książka kucharska – Ewa Oleksy, Justyna Nizińska, Grupa Wydawnicza Harmonia Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 2020
  • Dzieci gotują – wielka księga przepisów – Agnieszka Górska, Wydawnictwo Demart
  • wszystkie książki Alaantkoweblw – Joanna Anger, Anna Piszczek, Wydawnictwo Mamania

Pozostała pomocna literatura:

  • Ciało człowieka: co się dzieje na zewnątrz – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
  • Ciało człowieka: co się dzieje w środku – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
  • Wzrok, słuch, smak dają znak, czyli podróż do świata zmysłów – Marta Maruszczak, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2020
  • Moja krew ma moc – Justyna Wodowska, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2022
  • Zęby – Wojciech Grajkowski, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2018
  • Self-Regulation – opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę – Agnieszka Stążka-Gawrysiak, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, wydanie II, Kraków 2020
  • Self-Regulation – nie ma niegrzecznych dzieci, opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę – Agnieszka Stążka-Gawrysiak, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, wydanie II, Kraków 2021
  • Uważność i spokój żabki – Eline Snel, Wydawnictwo CoJaNaTo, Warszawa 2015
  • Uczuciometr Inspektora Krokodyla – rozpoznaj, zmierz i kontroluj swoje uczucia – Susanna Isern, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2018

Literatura, która nie wspiera (etykieta „niejadek”):

  • „Tadek niejadek”
  • „Tupcio Chrupcio nie chce jeść”