cotton sack with sweet apricots placed on table with textbooks
Artykuły

Wspierające książki

Spis powstał w oparciu o prywatną biblioteczkę – zawiera same sprawdzone przez nas cuda literatury, które rosły z nami, pozwalając odkrywać świat jedzenia. Warto tu co jakiś czas zaglądać – na pewno będzie aktualizowany! 

Uniwersalna (szeroki przedział wiekowy):

  • Przekroje. Owoce i warzywa –  Agnieszka Sowińska, wyd. Nasza Księgarnia
  • Wybryki papryki i inne historie o warzywach – Anna Ficner-Ogonowska, Społeczny Instyty Wydawniczy Znak, Kraków 2020
  • Smacznego, kolego! – Urszula Kozłowska, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2014
  • Wiersze – rymowanki, rapowanki, dla niejadka i łasucha, coś dla ucha i dla brzucha – Wanda Chotomska

Młodsze dzieci:

  • Rok na wsi – Magdalena Kozieł-Nowak, wyd. Nasza Księgarnia
  • Kicia Kocia na pikniku/Witaminowe przyjęcie/Gotuje – Anita Głowińska, wyd. Media Rodzina
  • Przygody Fenka – historie z części „moje zdrowie, emocje, zmysły – Konrad Sobik
  • Basia, Franek i… słodycze/gotowanie/jedzenie – Zofia Stanecka, Marianna Oklejek
  • Clifforda boli brzuszek – Norman Bridweel, tłumaczenie Kaarzyna Precigs, Wydawnictwo Egmont, Warszawa 2008
  • Pora na kalafiora – Agata Dudek, Małgorzata Nowak, wyd. Dwie Siostry
  • Pachnące książeczki (z owocami/warzywami)

Starsze dzieci:

  • Jedzenie bez tajemnic, Ciało bez tajemnic – wyd. Olesiejuk
  • Daj gryza, wyd. Dwie Siostry
  • Atlas smaku – odkryj najlepsze potrawy świata – Giulia Malerba, Febe Sillani
  • Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie? – Emily Bone, Wydawnictwo Zielona Sowa, Warszawa 2018
  • Dlaczego jemy rośliny – sekrety owoców, warzyw i zbóż – Iban Eduardo Munoz, Alberto Montt, Harperkids, Warszawa 2022
  • Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego – Wyd. Adamada
  • Rymo-Smaki, czyli co się gdzie je na świecie – wyd. Dwie Siostry
  • seria Gang Mocniaków (Witamina formę trzyma!, W zdrowym ciele wody wiele!, Raźno, zdrowo, razowo!, Między nami… i białkami!) – Paulina Płatkowska (Biedronka)
  • Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksyo mocach warzyw i owoców – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (Lidl)

Gotowanie z dziećmi:

  • Gratka dla małego niejadka – Emilia Dziubak
  • Smakowita sensoryka – 21 przepisów dla maluchów, które smakują i rozwijają zmysły (2+) – Anna Kozłowska, Wydawnictwo Api Api
  • Gotuj z dzieckiem – 30 przepisów dla młodych kucharzy (4-9lat) – Joanna Mentel, Tata Robi Książki 2017
  • Małe rączki w kuchni – Annabel Woolmer (1-4lata), Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2020
  • Obrazkowa książka kucharska – Ewa Oleksy, Justyna Nizińska, Grupa Wydawnicza Harmonia Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 2020
  • Dzieci gotują – wielka księga przepisów – Agnieszka Górska, Wydawnictwo Demart
  • wszystkie książki Alaantkoweblw – Joanna Anger, Anna Piszczek, Wydawnictwo Mamania

Pozostała pomocna literatura:

  • Mój zeszyt obserwacji przyrodniczych – ogródek warzywny, Philippe Godard, Marie-Christine Jacquet, Isabelle Simler, Harperkids, Warszawa 2021
  • Mój zeszyt obserwacji przyrodniczych – pożywienie, Paula Bruzzone, Isabelle Simler, Harperkids, Warszawa 2019
  • Ciało człowieka: co się dzieje na zewnątrz – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
  • Ciało człowieka: co się dzieje w środku – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
  • Wzrok, słuch, smak dają znak, czyli podróż do świata zmysłów – Marta Maruszczak, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2020
  • Moja krew ma moc – Justyna Wodowska, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2022
  • Zęby – Wojciech Grajkowski, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2018
  • W moim brzuchu mieszka jakieś zwierzątko – Grzegorz Kasdepke
  • Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci – Irma Kalnina, wyd. adamada

Możesz również polubić…