Spis powstał w oparciu o prywatną biblioteczkę – zawiera same sprawdzone przez nas cuda literatury, które rosły z nami, pozwalając odkrywać świat jedzenia. Warto tu co jakiś czas zaglądać – na pewno będzie aktualizowany!
Uniwersalna (szeroki przedział wiekowy):
- Przekroje. Owoce i warzywa – Agnieszka Sowińska, wyd. Nasza Księgarnia
- Wybryki papryki i inne historie o warzywach – Anna Ficner-Ogonowska, Społeczny Instyty Wydawniczy Znak, Kraków 2020
- Smacznego, kolego! – Urszula Kozłowska, Wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2014
- Wiersze – rymowanki, rapowanki, dla niejadka i łasucha, coś dla ucha i dla brzucha – Wanda Chotomska
Młodsze dzieci:
- Rok na wsi – Magdalena Kozieł-Nowak, wyd. Nasza Księgarnia
- Kicia Kocia na pikniku/Witaminowe przyjęcie/Gotuje – Anita Głowińska, wyd. Media Rodzina
- Przygody Fenka – historie z części „moje zdrowie, emocje, zmysły – Konrad Sobik
- Basia, Franek i… słodycze/gotowanie/jedzenie – Zofia Stanecka, Marianna Oklejek
- Clifforda boli brzuszek – Norman Bridweel, tłumaczenie Kaarzyna Precigs, Wydawnictwo Egmont, Warszawa 2008
- Pora na kalafiora – Agata Dudek, Małgorzata Nowak, wyd. Dwie Siostry
- Pachnące książeczki (z owocami/warzywami)
Starsze dzieci:
- Jedzenie bez tajemnic, Ciało bez tajemnic – wyd. Olesiejuk
- Daj gryza, wyd. Dwie Siostry
- Atlas smaku – odkryj najlepsze potrawy świata – Giulia Malerba, Febe Sillani
- Wielka księga wiedzy. Skąd się bierze jedzenie? – Emily Bone, Wydawnictwo Zielona Sowa, Warszawa 2018
- Dlaczego jemy rośliny – sekrety owoców, warzyw i zbóż – Iban Eduardo Munoz, Alberto Montt, Harperkids, Warszawa 2022
- Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego – Wyd. Adamada
- Rymo-Smaki, czyli co się gdzie je na świecie – wyd. Dwie Siostry
- seria Gang Mocniaków (Witamina formę trzyma!, W zdrowym ciele wody wiele!, Raźno, zdrowo, razowo!, Między nami… i białkami!) – Paulina Płatkowska (Biedronka)
- Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksyo mocach warzyw i owoców – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (Lidl)
Gotowanie z dziećmi:
- Gratka dla małego niejadka – Emilia Dziubak
- Smakowita sensoryka – 21 przepisów dla maluchów, które smakują i rozwijają zmysły (2+) – Anna Kozłowska, Wydawnictwo Api Api
- Gotuj z dzieckiem – 30 przepisów dla młodych kucharzy (4-9lat) – Joanna Mentel, Tata Robi Książki 2017
- Małe rączki w kuchni – Annabel Woolmer (1-4lata), Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2020
- Obrazkowa książka kucharska – Ewa Oleksy, Justyna Nizińska, Grupa Wydawnicza Harmonia Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 2020
- Dzieci gotują – wielka księga przepisów – Agnieszka Górska, Wydawnictwo Demart
- wszystkie książki Alaantkoweblw – Joanna Anger, Anna Piszczek, Wydawnictwo Mamania
Pozostała pomocna literatura:
- Mój zeszyt obserwacji przyrodniczych – ogródek warzywny, Philippe Godard, Marie-Christine Jacquet, Isabelle Simler, Harperkids, Warszawa 2021
- Mój zeszyt obserwacji przyrodniczych – pożywienie, Paula Bruzzone, Isabelle Simler, Harperkids, Warszawa 2019
- Ciało człowieka: co się dzieje na zewnątrz – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
- Ciało człowieka: co się dzieje w środku – Cristina Junyent, Cristina Losantos, Wydawnictwo Debit, Katowice 2021
- Wzrok, słuch, smak dają znak, czyli podróż do świata zmysłów – Marta Maruszczak, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Warszawa 2020
- Moja krew ma moc – Justyna Wodowska, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2022
- Zęby – Wojciech Grajkowski, Wydawnictwo Dwukropek, Warszawa 2018
- W moim brzuchu mieszka jakieś zwierzątko – Grzegorz Kasdepke
- Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci – Irma Kalnina, wyd. adamada